Pelspleje

af Zita Ahlehoff

 

Tænder
Mopsen har jo lige så mange tænder, som andre racer, men hvor de fleste racer har god plads, så er mopsens tænder klemt sammen, på meget lille plads. Det er derfor vigtigt at vænne sin mops til at man må se den i munden og en ekstra god idé hvis man vænner den til at få børstet tænder. Mops får meget nemt tandsten, så det er ikke ualmindelig for racen at den oftere må have en tandrensning hos dyrlægen.

 

Hud
Mopsens fold over næsen og folderne under øjnene, skal passes dagligt. Normalt kan man bare tørre med et stykke blødt papir, men nogen ”grisser” mere end andre. Gør det evt til en god vane at tørre mopsens mule med en vådserviet, hver gang den har spist – så kan du i samme moment, tage næsedellen og under øjnene.

Mopsen kan også få bumser på mulen af rigtig mange ting. Både i hormonelle perioder, men specielt af tygge-ting. De tørrede hudben er nok dem der oftest giver mopsen bumser – hvor slagter-kødben ofte er store rørknogler, der er skåret skarpt, og disse slider også voldsomt på mopsens mule, så der kommer smårifter – med evt efterfølgende infektion. Hvis din mops får flere bumser på mulen, så fjern tyggeben et stykke tid, mens du får bumserne væk. Du kan vaske mulen med Klorhexidin på et stykke vat – dog har det en tendes til at udtørre bumsen så meget, at den revner og bløder. Personligt syntes jeg Klorhexidincreme med B5 er langt bedre (fra Apoteket).

Næsedellen kan (hvis den slet ikke bliver passet eller konstant er fugtig) gå hen og udvikle svamp. Sørg altid for at der er tørt i næsedellen. Hvis du vasker – så tør efter med en tør klud. Du skal samtidig passe på med ikke at være FOR grundig og gnubbe FOR meget. Der sidder en masse små hår i dellen, og de er med til at sørge for at der kan komme luft ind i folden – gnubber man for ofte og for grundigt, ryger de små hår af og pludselig er det kun hud mod hud og det kan give svamp. Det vil lugte rigtigt grimt og man må på apoteket og have en speciel creme mod dette. Er huden kun blevet rød (måske i en varm periode, hvor folden er blevet fugtig) kan man med god virkning smørre næsefolden med alm Zink-salve. Nogle mops skal konstant have ordnet næsedelle og andre sjældent.

 

Selve næsen kan blive utrolig tør og revne. Her er gode råd alle vegne – nogen bedre end andre. Nogen cremer (som feks Vaseline) indeholder Petroleum, som er en fraktion af råolie – så pas på hvad du plejer din mops næse med. De tørre næser kan være foder-relateret (tørfoder) da vi hos vores mopseflok, ikke har set en tør næse i 3 år – lige så længe som vi har rå-fodret.

 

Øre
Nogen mops har altid rene øre og andre skal have ordnet øre en gang om ugen. Det er kun det yderste af øret, der normalt bliver lidt snavset. Det fjernes også let med enten en vådserviet eller en vatrondel.

 

Øjne
Da mopsen mangler snudeskaft – mangler den også en afstands-stopper. Den vil have sine øjne tæt på ting den snuser til og dermed og jorden/støv mm. Samtidig har mopsen jo store øjne. Støv mm kan godt give lidt grå øjenklatter. Dette er bare støvet som har samlet sig i tåreflåden og betyder ingen ting. Men hvis det er gult, eller øjet virker rødt, så man  til dyrlægen. Mopsen er nok også lidt i højrisiko for øjenskader (også pga manglende snudeskaft). Løber den igennem buske, så kan en gren hurtigt svipse tilbage og ramme i øjet. Hvis din mops sidder og ”misser” med et øje, så er der altid ”noget” galt og det skal tjekkes øjeblikkeligt. En øjenskade kan aldrig vente til dagen efter, for den kan udvikle sig meget hurtigt og det er meget smertefuldt.

 

Negle/klør

Klipning af negle kan ofte værre et mareridt for hundeejere. Nogen hunde går fuldstændig i panik og kæmper en kamp for at komme fri. Gør dig selv en tjeneste – hvis du beslutter at hunden skal have klippet sine negle – så gør du det færdigt, når du først er begyndt. Hvis man først giver op, og tænker …”vi må tage en ny negl i morgen” – så har du lige lært din hund at hvis den bare spræller og kæmper længe nok – så slipper den. Det er synd for hunden (og for dig) for så vil den kæmpe mere og mere hver gang. Væn hvalpen til helt fra lille at du må røre dens negle. Jeg plejer at knipse og pille ved deres negle, når de alligevel ligger og hygger ved siden af en. Mange har ingen problemer med negleklipningen mens hvalpen er lille – men så går øvelsen i glemmebogen – fordi nogen kun klipper hundens negle hvert halve år. I stedet for at tage et større stykke hvert halve år – så klip små stykker af hver 2. uge. Hvis man klipper ofte og kun små stykker, så undgår man også at klippe i nerven – gør man det vil det bløde voldsomt og det gør også meget ondt på hunden.

Nogen mops skal aldrig have klippet negle (ud over ”tommelfingerens” negl) andre skal have tit og ofte. Går hunden kun på græs og bløde områder, slides neglene ikke naturligt.

 

Pels
Børst din mops igennem en gang om ugen, så får du minimeret hundehår i hjemmet. Bedste børster er en gummibørste samt en strigle. Har din hund kraftig pels på lårbasser/faner – så skal du også bruge en bredtandet kam af metal.  Er der ekstra fælletid – så giv din mops et godt bad (brug evt også gummibørsten mens du sæber den ind). Dagen efter vil der have løsnet sig en tons hår (overdrivelse fremmer forståelsen) som du så kan børste af. Du kan også sagtens vænne din mops til at du lige bruger støvsugeren på den – mine elsker det ;)

 

Hunden tager absolut ikke skade af at komme i bad. Det er en skrøne at hud og pels bliver udtørret. Vi udstiller jo en del, og de hunde som bliver udstillet, de kommer gerne i bad hver 2. uge. Deres pels er ikke dårligere og ej heller deres hud, end de mops som ikke bliver udstillet og derfor måske kun kommer i bad en gang om måneden. Det er ikke fordi de trænger til bad – pelsen er lækker nok uden, men af personlige grunde, kan jeg bare godt lide en ren hund der dufter godt. Brug altid kun shampoo til hunde.

 

Udstillingsklar
Skal din mops på udstilling – skal den have hele turen. Klip neglene en uge før, så de ikke er så ”skarpe”. Mopsen skal selvfølgelig også i bad og have både shampoo og balsam. Nogen foretrækker at bade en uges tid før udstillingen, så pelsen ligger sig lidt igen, andre foretrækker pelsen når de er nybadet. Er næsen tør så skal den smøres. Nogen kommer lidt vaseline på neglene, så der ser lidt blanke og fine ud. Man sørger selvfølgelig for at ens hund er pinlig ren i både næsedeller, øre og under øjnene.

 

Når vi taler om ”udstillingsklar” så kan vi ikke undgå at komme ind på emnet klipning/trimning. Dette emne bliver diskuteret mange steder. Nogen vil mene at det er uhørt, andre at det er en selvfølgelig at man viser sin mops fra sin bedste side. Nogen vil mene at det er ok nærmest at komme med en maskinklippet mops – andre vil kun trimme forsigtig. Som med alt andet – er der meninger om det hele, så hvad du vil gøre er et personligt valg. De fleste udstillere trimmer nok halerne en lille smule, hvis de er meget langhårede, eller trimmer i siderne af halen, da hale-fanerne kan give det forkerte indtryk at halen er for lavt siddende. Mange trimmer også forsigtigt fanerne på lårene, da lidt lange faner skjuler ellers gode vinkler. Man bruger en filérsaks.

dkk fci agria drclauders